sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Munkintekotekniikat testissä

Vappu ei ole vappu ilman pientä rasvapalon vaaraa tai sokeroituja sukanpohjia. Perheeseemme kuuluvien erikoisruokavalioiden vuoksi emme voi turvautua markettien tarjontaan. Loistava tekosyy munkkimäärän tuplaamiselle on leipomistekniikoiden testaaminen.


Googlesta (tuolta peruskeittiötumpelon keittokirjasta) löytyi mainio kananmunattoman munkin ohje. Sen ohella oli esitelty uusi, päivitetty tapa tehdä munkkeja. Edellisen päivän munkkivarantojen jo ehdyttyä päätimme testata tätä uutta metodia. Perinteisesti munkit on meillä tehty rei'ittämällä taikinasta muotoiltu pallo ja venyttämällä se muotoonsa. 

Tällä kertaa kertaalleen kohotettu taikina kaulittiin paksuhkoksi levyksi. Siitä irroiteltiin sopivan kokoisia munkkiaihioita lasilla.
Aihiot rei'itettiin pienemmällä "muotilla" ja reikien sisältö otettiin talteen.

 Munkkeja kohotettiin hetkinen liinan alla...
 ...ja sitten paistettiin.
 Lopputuloksena oli reikämunkkeja ja pienen pieniä munkkipalleroita.
Molemmilla tavoilla saatiin aikaiseksi herkullisia, itsetehdyn näköisiä munkkeja, jotka katosivat nopsasti pöydältä. Uudella tavalla tehdyistä munkeista jääneet munkkipallerot olivat herkullisia ja leipomiseen kului hivenen vähemmän aikaa. Vuoden päästä meillä rei'itetään munkkeja uudella tavalla. Ja kun kerran leipominen on nopeampaa, niin taidamme tehdä heti taikinan kaksinkertaisena.


Mukavaa vapun jälkeistä kevättä kaikille ja muistakaa, että munkkeja
voi leipoa ihan vaikka äitienpaivän kunniaksi!

Ei kommentteja: