perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kesäiset pöytäliinapainot

Tällä kertaa ajattelin kertoa supernopeasta päähänpistostani, minkä toteuttamiseen ei kulunut kovinkaa paljon aikaa. Se kun tuntuu aina olevan kortilla ja mitä sitä nyt liian suuritöisiä hommia näin helleaikaan edes viitsisi tehdä. Tuossa ennen juhannusta havahduin seikkaan, että pihapöytämmme liina tarvitsee painot, jottei tuuli vie koko liinaa mennessään. Siinä kohtaa ei ollut aikaa lähteä niitä kaupasta hakemaan, joten kävin pihalta hakemassa tarvittavan määrän sopivan kokokisia kiviä. Meidän pihassa ei mitään erityisen kauniita kiviä ole, mutta nämä toimivat ihan hyvin tehtävässään.
Tarvitset siis haluamasi määrän kiviä, tongit, virkkuukoukun, verhonipsuja ja metallilankaa. Lanka voi toki olla ihan mitä vaan materiaalia, mutta itse halusin vähän kiiltoa harmaan kiven vastapainoksi, joten päädyin ohueen ruostumattomaan teräslankaan. En muista mistä olen langan hankkinut, mutta esimerkiksi sinooperi myy metallilankarullia. Näihin painoihin lankaa ei kulu juuri nimeksikään, joten pieni rulla riittää hyvin neljään painoon.
Virkkaamisessa ei tarvitse olla mestari, jotta tämä homma onnistuu. Käytin työssä vain pelkkiä ketjusilmukoita, mitkä virkkasin verkoksi. Netistä löytyy paljon ohjeita ketjusilmukan tekoon, joten en lähde sitä tässä sen enempää opastamaan. Työn alkuun pääset vaikka tämän sivuston kautta http://www.kallamedia.com/virkkaus/ketjusilmukka.html Tein aloitussilmukan ja 6ketjusilmukkaa minkä suljin lenkiksi. 

Seuraavassa kerroksessa tein aina 4 ketjusilmukan ketjun, minkä kiinnitin edellisen kerroksen joka toiseen silmukkaan, siten että työnsin koukun aloituskerroksen lenkin läpi ja vedin siis uuden ketjusilmukan edellisen kerroksen ja nykyisen kerroksen silmukan läpi. Näin ketjut muodostavat kaaren ja ja lopulta verkkopussin. Samalla systeemillä voit toteuttaa vaikka sipulipussin.
Näin sain aikaiseksi neljälehtisen kukkasen. Verkon alun.
Kolmannen kerroksen ketjuihin virkkasin viisi ketjusilmukkaa ja neljänteen kuusi, jotta sain verkkoon riittävästi tilaa kivelle. Tässä kohtaa sovittelin kiven verkon sisään ja muotoilin sen kiven ympärille kauniisti. Viimeiset kerrokset virkkasin kaaret jossain kohdin vain kahden, toisaalla kolmen silmukan ketjuin kiinni toisiinsa. 
 
Irroitin verhonipsusta tonkeilla kiskoon menevät muoviosat niin, että jäljelle jäi vain metallinipsu.

Virkkasin nipsun viimeiseen silmukkaan kiinni.
Vedin metallilanganpään viimeisen silmukan läpi ja kiersin niin, ettei terävä langanpää jää töröttämään.
Siinä niitä nyt on valmiina kuusi kappaletta. Projektista intoutuneena ystävättäreni päätti myös kokeilla tehdä samanlaiset painot pihapöytään. Uskomatonta miten lankavalinnalla voi vaikuttaa painojen tunnelmaan. Susanna käytti bilteman hamppunarua ja painoista tuli ihanan merihenkiset. 

 Kesäterkuin Salla