maanantai 16. syyskuuta 2013

Äänilevyt, savikiekot, lplevyt, sellakkalevyt, vinyylit

Monta nimeä löytyy näiltä mustilta kiekkoilta, joita muistelin kotonakin soitettaneen. Yleensä kotona soi Elvis tai V-M Loiri. Meillä oli myös punainen levy joka oli juurikin tuon värin takia lemppari, yhtään en kyllä muista mitä musiikkia siitä tuli, mutta kaunis se oli. Levyt ei kuulu musiikillisessa mielessä enään minun elämääni, tuon tuostakin törmään niiden toisenlaisiin käyttötarkoituksiin. Ennen en ole oikeen osannut sanoa pidänkö vai en levyistä joista on tehty kulhoja. Syksyn ensimmäisellä askartelukerralla jouduin siis tämän pohdinnan eteen. Opettaja ryhmässä ohjasi meidät tekemään äänilevykulhoja ja minä sitten siinä pyörittelin kädessäni levyä ja mietin mitähän tästä tulisi. Jonossa sitten viimeisenä seistessä kiinnostukseni levyä kohtaan alkoi pikkuhiljaa kasvaa. Olen aikaisemmin levyistä tehnyt kelloja, jotka itseasiassa ovat nettipuotimme sivuilla myynnissä ( www.kotikulmilla.com ). Levykellot ovat ihan kauniita väripilkkuja, mutta nämä kulhot.... Kun vuoroni tuli ryhdyin kiltisti toteuttamaan kulhoa ohjeen mukaan. Yllätyksekseni huomasin kuinka ajatus oli muotoutunut mielessäni ja työstin levyä innokkaasti. Työstäminen oli helppoa ja nopeaa, valmista tuli minuuteissa ja jos ei lopputulos miellyttänyt, niin aina voi lämmittää levyn uudelleen. Uskomatonta ihan kun taas olisi ollut kaksi Tanjaa, joilla molemmilla on omat mieltymyksensä. Pelottavaa. Mutta siis yhteenvetona täytyy sanoa, että koukutuin täysin. Eli askartelussakin pätee se ettei tee liian jyrkkää päätöstä puolesta tai vastaan, jos ei ole valmis kokeilemaan ensin. Toivon että sinäkin menet joku päivä askartelun mukavuusalueesi ulkopuolelle ja testaat jotain uutta. Tässä nyt ohjetta sinulle.


Näitä tarvitset:
Vanha käytöstä poistettu äänilevy
Erikokoisia metallikulhoja
Hanskat kuuman levyn muotoiluun
Säilyketölkki
Uuni ja pelti

1. Lämmitä uuni n. 120 asteeseen. Laita säilyketölkki keskelle peltiä ja äänilevy tölkin päälle. Ja uuniin
2. Tarkkaile levyn sulamista. Sulaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.
3. Ota levy uunista hanska kädessäsi ja laita valitsemaasi kulhoon. Muotoile poimuja hanskat kädessä, koska levy on kuuma. Jos laitat levyn kulhon sisäpuolelle tulee vinyylilulhosta runsaspoimuinen. Jos taas haluat laakeamman vinyylilulhon käännä kulho ylösalaisin ja muotoilee levy kulhon päällä.

Levy kovettuu hyvin nopeasti, joten mieti jo hieman ennakkoon minkäkaltaista kulhoa haluat. Ja jos nyt sattuu käymään niin ettei jostain syystä lopputulos miellytä eiku takaisin uuniin. Kotiin tullessani näytin kulhon miehelleni ja hän oli selvästi hieman yllättynyt hienosta lopputuloksesta vai oliko se sittenkin niiden sipsien ansiota, joita uudesta kulhosta tarjoilin. Tiedä häntä :) Jäin miettimään monenlaisia tarjottavia, mitä kulhoissa voisi tarjoilla. Vaahtokarkit tai jotkut ihanat värikkäät rakeet pääsivät kyllä hienosti esille näissä mustissa kulhoissa. Päätä itse!       Vieläkin pienessä hurmoksessa toivottelen teille mukaavaa iltaa!

                                                             Tanja