sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Pinkit pyykkipojat

Tällä kertaa saatte vähän esimakua seuraavasta projektistani. Minulla on visio pinkeistä pyykkipojista ja jostakin mitä niistä voisi tehdä. Tällä viikolla innostuin vihdoin kokeilemaan pyykkipoikien värjäystä. Hankin Prismasta ihan tavallisen Nitor-yleistekstiilivärin, ihanan herkullisen pinkin tietysti. Enpä ole ennen puuta värjännyt, paitsi maaleilla ja petsillä, joten vähän homma oli sattuman kauppaa. Toki pyykkipojat olisi voinut maalata tai koristella vaikka washiteipeillä tai ostaa vaikka ihan valmiita pinkkejä pyykkipoikia. Mutta ei, minun visiossani on puiset pyykkipojat, joissa on läpikuultava pinkkiväri. Menettelin siis juuri, kuten väriohjeessa neuvottiin, sillä poikkeuksella, että käytin vain puolikkaan pussin väriä. Ensin oli siis vuorossa pyykkipoikien ja puuhelmien kastaminen. Mukaan lisäsin ihan muuten vain pari puutikkuakin. Ohjeessahan kehoitetaan kastamaan tekstiili läpikotaisin, ja ajattelin, että varmassa vara parempi. Ehkäpä puukin imee itseensä väriä tasaisemmin kosteana.

Lämmittelin liemen ohjeen mukaisesti 80-90 asteeseen. Lämpömittari lillui liemessä kokoajan, jottei lämpötila päässyt liian alas. Kattila on vanha, jo ruuanlaitto käytöstä poistettu ja hämmennystikkuna toimii pitkä lasiputki. Yhtälailla hommaan käy vaikka ruostumaton teräslusikka. Koitin pitää pyykkipojat tasaisesti kokoajan liikkeessä. Vaikka ne kelluivat pinnalla, tuntui, että ne alkoivat lähes heti imeä väriä itseensä. Niin ja muuten varmistelin värin tarttuvuutta myös suolalla ja etikalla, kun ensimmäistä kertaa olin puuta värjäämässä. 
 

Siinä kattilaa hämmennellessä, alkoi nälkä kasvaa syödessä. Olen kerännyt askartelutarkoitukseen jäätelötikkuja ja muistin, että ne lojuvat siinä keittiön laatikossa. Ja sinnehän nekin lensi värikattilaan. Hetken pohdittuani lisäsin vielä kaksi perus tiskirättiäkin. Muotitietoisena olen havainnut, että tuo kalanruotosiksak lienee viimeisintä huutoa, joten tuskin se pinkissä tiskiratissäkään hullumpi olisi. Jäätelötikkuja en kostuttanut lainkaan etukäteen ja yhtälailla ne imivät väriä itseensä. Lopputuloksessa ei juurikaan eroa huomaa. Pitkät puutikutkin olivat niin pitkiä, etteivät kokonaan kattilaan mahtuneet ja kääntelin niitä edestakaisin, jotta molemmat päät värjäytyisivät. Lopputulos niissäkin oli ihan tasainen.

Kun pyykkipojat olivat höyrynneet liemessä 20 minuuttia, otin ne pois. Ohjeen mukaan väriliemen tulisi antaa jäähtyä ja asteittain alkaa huuhdella aina haaleammalla ja haaleammalla vedellä, siis välttää liian nopeita lämpötilanmuutoksia. Meillä tulee kotona hanasta todella kuumaa vettä ja päätin heittää jälkiväriin vielä nipullisen niintä, joten en siis antanut pyykkipoikien jäähtyä väriliemessä, vaan aloitin huuhtelun heti. Väriä ei irronnut juuri nimeksikään, mutta lisäsin vielä kuitenkin viimeiseen huuhteluveteen tilkan etikkaa. Tällä välin niinet imivät itseensä viimeisetkin pinkit rippeet. Jos ei muuta, niin saa niistä ihania lahjanauhoja paketteihin.
Ja katsokaapa lopputulosta, sehän on täydellinen läpikuultava pinkki =) Mitä näistä sitten syntyy, sen näette seuraavassa postauksessani! 
Pinkkiä syssyä kaikille, Salla