lauantai 1. maaliskuuta 2014

Oletteko kuulleet "Taikapalmikosta"?
Se on semmoinen palmikko mikä palmikoidaan yhtenäiseen kangaspalaan. Kokeilin taannoin taikapalmikon tekemistä nahkasuikaleisiin ja tuossa kuvassa näkyy menetelmällä tehdyt hiuspanta ja rannekoru. Suikale pitää mitoittaa haluttuun pituuteen; tässä siis hiuspantaan on leikattu pidempi suikale ja rannekoruun vastaavasti lyhyempi. Palmikoiden päät on yhdistetty ohuella pyöreällä kuminauhalla, jotta niiden käyttäminen olisi helpompaa. Palmikointi itsessään on varmasti kaikille tuttua, mutta tuon taikapalmikon tekoon vaaditaan vähän kärsivällisyyttä. Palmikoidessa näyttää kyllä letti niin epämääräiseltä, että ei heti uskoisi sen onnistuvan. Laitan tähän linkin hyviin ja selkeisiin ohjeisiin. Joskin ohjeet ovat englanninkielellä, mutta kuvat kertovat oikeastaan kaiken oleellisen. 


    Oleellista tuon letin tekemisessä lienee ymmärtää sellainen logiikka, että letitykset tehdään kolmen ryppäissä. Homma aloitetaan siten, että suikaleen alapää kiepautetaan oikeasta reiästä alas. Ensimmäinen letitys tehdään vasemmalta aloittaen: vasen, oikea, vasen, minkä jälkeen alapää kiepautetaan vasemmasta reiästä alas. Seuraavaksi kolmen letityksen rypäs: oikea, vasen, oikea ja letin alapää kiepautetaan oikeasta reiästä alas. Näin jatketaan kunnes koko suikale on letitetty, mutta letitys lopetetaan kuitenkin aina vasemman puoleiseen letitysryppääseen. Kannattaa katsoa linkin kuvat, niin letittäminen on tosi helppoa.            Nahkaisten palmikoiden valmiiksi leikatun aloituspalasen näette tuossa kuvassa vasemmalla. Kokeilin tuota lettiä myös virkattuna. Virkkasin puuvillalangalla noin 40ketjusilmukkaa ja yhden kerroksen kiinteitä silmukoita. Kolmannella kerroksella virkkasin 3kiinteää silmukkaa alkuun, sitten 34ketjusilmukkaa ja loppuun taas 3kiinteää
silmukkaa. Neljäs kerros virkattiin taas pelkkiä kiinteitä silmukoita. Viides ja kuudes kerros virkattiin kuten kolmas ja neljäs kerros. Tein kaksi tällaista virkattua pohjaa, pidemmästä varsinaisen pannan ja pienemmästä rusetin pannan koristeeksi. Rusettiin ompelin vielä pienen napin koristeeksi. Oih ja voih, miten tyttäreni oli onnellinen uudesta hiuskoristeestaan.
Terveisin Salla


Ei kommentteja: