tiistai 6. toukokuuta 2014

Kiireisen kevään katumuotia

Moi

Kauhea kevätkiire! Siitä johtuen on postauksissakin ollut väliä. Kirjoittelemme näitä siis Tanjan kanssa yhdessä ja nyt minun postaukseni on roikkunut ja roikkunut. Mutta vihdoinkin löytyi muutama minuuttia ylimääräistä aikaa. Ja koska kiire näissä kevään viimeisissä hommissa on, täytyy diy-ohjeenkin olla mahdollisimman nopeasti toteutettavissa oleva. Tässä tulee siis ohjeet helppoon farkkuliiviin, minkä toteuttaa muutamassa minuutissa, kunhan kaavat on tehty valmiiksi. Ne puolestaan kopioisin toisesta itselläni käytössä olevasta, joten vältyin sen suuremmilta mittaamisilta ja kaavoituksilta.
Olen työssäni tehnyt viidesluokkalaisten kanssa hienoja ja mitä oivaltavampia farkkuliivejä käytetyistä farkuista. Viime viikolla meillä oli muotinäytös ja pitihän opettakin olla oma liivinsä. Tässä siis ohjeet miten toteutin omani. Liiviin tarvitset siis yhdet vanhat farkut, eikä haittaa, jos polvet on kuluneet puhki :)

 Etukappaleen leikkasin siten lahkeen sivusta, että sivusaumasta muodostui ikäänkuin muotolaskossauma kappaleen miehustaan. Ja vältyin edes koskemasta kuluneisiin polvikohtiin. Saumavaroihin jätin noin sentin verran ylimääräistä, vaikka saumoja tässä liivissä on vain kaksi.  Tässä kaavassani on niskalenkki, mutta päätin pidentää niskalenkkiin 20senttiä pituutta ja sain niskaan solmimisvaraa ruseteille tai solmulle.
 Sitten tarvitaan tietysti vielä takakappale. Leikkasin sen farkkujen takakappaleen vyötärökaitaleesta, ikäänkuin ylösalaisin. Näin sain mukaan yhden vyölenkin keskelle alas ja mikäli kappale on leveämpi kannattaa tietysti leikata useampikin vyölenkki mukaan. Yhdistin näiden kolmen kappaleen sivusaumat siten, että jätin saumavarat reilusti ulkopuolelle. Tikkasin kaksi tikkausta parin millin välein. Ensimmäinen tikkaus pysäyttää rispaantuvan reunan ja sisempi tikkaus pitää liivin kasassa. Siinähän ne ompeluhommat sitten olikin. Sitten vaan ratkojalla tai saksen kärjillä rispaamaan kauttaaltaan kaikki reunat hapsuille.


Irroitin vielä farkuista neljä muuta vyölenkkiä ja kiinnitin ensimmäiset kaksi hyvin lähelle sivusaumoja ja seuraavat kaksi puolestaa hyvin lähelle liivin keskietua. Tässä kiireessä ei mitään nappeja tai vetoketjuja ommella, vaan nuo vyölenkit ajavat myös kiinnityksen virkaa. Jos liiviä haluaa pitää kiinni, sen voi solmia huivilla tai kiinnittää vyöllä. Tässä kuvassa näkyy myös nuo ulospäin jätetyt saumavarat rispattuina. Rispaamisen jälkeen liivi kannattaa pestä, jotta rispaantuneista langanpäistä tulee vanhan ja kulahtaneen oloiset.
Tässä siis kiireisen kevätnaisen liivi vielä selkäpuolelta. Ihan näpsäkkä vai mitä ;)

Nyt vaan innolla farkkuliivejä ompelemaan. Ja hei, jos kaapista ei löydy yhtään paria vanhoja farkkuja, tule ensi viikon keskiviikkona 14.05.2014  klo 18 kreivilän vanhalle koululle Paattisille. Rompetori kerää vanhat lumppujen ja romppeiden myyjät ja voit tehdä hyviä löytöjä. Tervetuloa Kotikulmilla-iltatorille!

http://www.kotikulmilla.com/iltatorit/
https://www.facebook.com/events/442800835855863/?ref=22

Kevätterkuin Salla

Ei kommentteja: