sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Kesän uusi Kaktusjäätelö

Minä olen Jenna ja vastaan lähi- ja luomuruoka puolesta. Sydäntäni lähellä on kaikenlainen lisäaineeton ja aito suomalainen ruoka. Tällä hetkellä erityisesti tyrni ja pellavansiemenet. Olen opiskellut puutarhuriksi ja sen jälkeen agrologiksi maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmasta suuntautumisenani yritystalous ja markkinointi. Kaikella liikenevällä ”vapaa-ajalla” olen mukana puutarhamme toiminnassa ja lähiruokamyynnissä, joihin yhdistyykin pari suurinta intohimoani,  kasvibiologia ja terveellisen ja puhtaan ruuan vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Näistä aiheista, erityisesti  teollisen ruuan ja lisäaineiden vaaroista, jaksan paasata kai vähän liikaakin. Ajattelinkin jakaa teille tietoutta näistä edeellä mainituista asioista. Kauniit kuvat ovat suomalaista lähi- ja luomuruokaa parhaimmillaan.
Tätä et ehkä tiennyt elintarviketeollisuudesta
Kaupoissa myytävistä, syötäviksi tarkoitetuissa tuotteissa, useinpia ei voida kutsua lainkaan ruuaksi vaan parempi nimike niille olisi "elintarvikkeen kaltainen korvikevalmiste" Tuotteet sisältävät paljon lisäaineita joilla luodaan vaan tiettyjä makuja.

Lisäaineet

EU:ssa sallittuja lisäaineita on yli 350. Jos muita et muista, niin ainakin E621:tä, Natriumglutamaattinakin tunnettu, kannattaa opetella välttämään, koska ruoka jonka aiot ostaa sisältää köyhtyneitä raaka-aineita teollisenkäsittelyn vuoksi. E621 käytetään maunvahvistajana jotta ruokaan saataisiin edes jotain makuja. E621 stimuloi kielen makunystyröitä ja sinä saat makuaistimuksen umami- mausta. On myös esitetty että tämä maukkaammaksi tekevä lisäaine kasvattaa ruuan kulutusta ja sitä myöden ylipaino riskiä.

Muutamia esimerkkejä

Savustettu voileipäkinkku: savunmaku tulee nestemäisestä aromista eli tuotetta ei ole välttämättä ikinä edes savustettu, vaikka pakkauksessa näin mainitaan.

Kaupan valmiit lihapullat: Oletkos tutkinut mitä ne sisältää? Pääasiassa mm.siipikarjan lihaa, naudan sydäntä ja jänteitä. Lihapitoisuus on hyvin pieni n.27% 

Guacamole(=avokado) dippi sisältää 2% avokadoa, loppu muodostuu tärkkelyksestä,soijasta, kookosoljystä ja väriäaineista . Voiko sitä kutsua enää avokado dipiksi?


Miksi leipiin lisätään entsyymejä? Siksi että niiden säilyvyyttä pidennetään 3vrk:sta 21 vuorokauteen. 

Bake-off-Leipomot: Ihanan vastapaistetun leivän tuoksu huumaa asiakkaan ja luo mielikuvan kaupan omasta leipomosta..Ja pyh! Leipa vain paistetaan kaupassa ja sitä enne taikina on saattanut olla 365 päivää vakuumipakattuna. Tuorettako?

Eräät valmiit korvapuustit sisältävät jopa 31 eri ainetta, kuinka monta ainetta sinä käytät kun teet korvapuusteja?

Kissan- ja koiranruuat sisältävät paljon vähemmän lisäaineita kuin ihmisten ruuat. Joissakin niissä ei ole lainkaan lisäaineita.

Pistaasijäätelö saa pistaasin maun aromeista ja vihreän värin pinaatista. Jäätelö voi pahimmillaan sisältää 10 lisäainetta. Entäs tuo otsikon Kaktusjäätelö? Juu-u ei tarvitse kaktusta pelätä, sitä siinä ei ole vaan maku on tehty milläkäs muulla kuin, lisäaineella!

Mökille unohtunut kääretorttu saattaa olla ihan ehta ja syötävän näköinen vielä seuraavana keväänäkin. Katsohan tuoteselostetta, josko sieltä vastaus selviäisi...

Amarantti (punainen väriaine E128) on vuodesta 2007 laitettu kiellettyjen listalle myös meillä täällä euroopassa. Yhdysvallat olivat senkin kieltäneet ennen meitä. E128 muuttuu elimistössä aniliiniksi joka katsotaan karsinogeeniksi. Karsinogeenithan altistaa syöpään. Amaranttia käytettiin muutamia vuosia sitten tietyissä värikkäissä karkkirakeissa, nykyään se on poistettu niistä. (EU komission asetus 884/2007)

Huh huh! Pääsinpäs taas irti :) Mutta todellakin tahdon korostaa puhtaan suomalaisen ruuan arvoa. Mitä puhtaammista ruoka-aineista ruokasi valmistat, niin sitä puhtaampaa ruokaa syöt.Terveisin, Jenna